Пожарът, който две седмици бушува на гръцка територия в близост до

...
Пожарът, който две седмици бушува на гръцка територия в близост до
Коментари Харесай

Продължава борбата с големия горски пожар в Родопите

" Пожарът, който две седмици  бушува на гръцка територия наоколо до границата с България в региона на община Кирково, е минал нощес в българска територия на още едно място ", сподели комисар Сергей Заимов, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “-Кърджали.

Той посочи, че посоката по отношение на връх „ Вейката “, където втори ден гори на българска територия, е към граничния пункт „ Маказа “, само че е доста надалеч от него и не го заплашва. Става въпрос за региона сред 11 и 13 пирамида.

На място на второто огнище има както 25 пожарникари, по този начин и над 60 горски чиновници, които работят на четири фронта, като вършат просеки с багери и правят дейности, които да предотвратят заплахата да трансферира билото.

„ На този стадий не мога да дефинира каква е обхванатата повърхност, само че мога да кажа, че огънят е надалеч от селата и не заплашва домовете на хората. По билото може би към този момент 15км. е минал насам, като в наша територия е навлязъл на към 300 метра отчасти “, разяснява още комисар Заимов.

По думите му в битката с огнената буря от българска страна е изработен опит за включване на хеликоптер Ми-17, който през вчерашния ден извършваше обливания над засегнатото първо огнище в землището на село Горно Къпиново, само че поради мощното задимяване той се връща в Крумово.

При опция да бъде употребен, ще бъде извикан още веднъж . " В остарялата част няма проблеми. По-опасно е в посока " Маказа ", като уголемение, само че отново споделям, на този стадий няма заплаха за обитаемоте места в региона ", сподели още комисар Заимов.

Гасенето на пожара на връх „ Вейката “ не престават 21 пожарникари, двама доброволци и горски служащи. Около 14 км е фронтът му от тази заран, показват от Министерство на вътрешните работи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР